Медицинският факултет на  Медицински университет – Пловдив връчи дипломите на 72-рия

...
Медицинският факултет на  Медицински университет – Пловдив връчи дипломите на 72-рия
Коментари Харесай

МУ-Пловдив връчи дипломите на 400 бъдещи лекари СНИМКИ и ВИДЕО

Медицинският факултет на  Медицински университет – Пловдив връчи дипломите на 72-рия си випуск. Общо 400 дипломанти от 16 страни – 180 завършващи българоезично образование, и 220 от англоезично образование, станаха пълноправни лекари по време на тържествена гала. 

„ Студенти до през вчерашния ден, лекари от през днешния ден, Вие избрахте сложна специалност и изминахте едвам първата крачка по пътя към нея. Избрахте си освен специалност, избрахте си метод на живот! Пред Вас са първите пациенти, първите диагнози, изключителните победи над заболяванията, само че и за жалост от време на време изгубените борби. Да, ние не можем да спасим всички хора от всички заболявания. Но можем да се опитаме! Винаги се стремете да бъдете не просто положителни експерти, пробвайте се да бъдете най-хубавите. Ще би трябвало да преодолявате доста компликации, само че ние имаме вяра във Вас и сме сигурни, че сте подготвени и ще се справите с всяко бъдещо предизвикателство. “ С тези думи към дипломантите се обърна ректорът на Медицински университет – Пловдив проф. доктор Мариана Мурджева.

Атмосфера от събитието и кои са измежду отличниците на випуска - вижте във видеото: 



Деканът на Медицинския факултет проф. доктор Ангел Учиков прикани младежите постоянно в професионалния си път да одобряват болния като жив и измъчен, а не просто като случай от здравната процедура: 

„ Никога не отхвърляйте помощ на обърнал се към вас болен и бъдете съпричастни на непознатата болежка. И дотолкоз, доколкото живеем в динамични и спорни времена, борете се освен с физическите, само че и с нравствените недъзи на хората и обществото. Бъдете почтени жители на страните, в които живеете. Така ще бъдете уважавани и ще отбраните престижа на нашата специалност. За да съумеете в живота и в най-благородната специалност, която сте избрали, не спирайте да трупате нови познания. Бъдете непрекъснати, тъй като за триумфа са нужни на първо място две неща – себеотдаване и неизменност. Непрекъснато си поставяйте цели, които можете да постигнете, и ги следвайте с цялото си сърце. “

Промотор на 72-рия випуск на Медицински факултет – Пловдив бе проф. доктор Карен Джамбазов, началник на Катедрата по оториноларингология и изпълнителен шеф на най-голямата държавна болница в страната УМБАЛ „ Св. Георги “ – Пловдив. „ Още Хипократ е споделил, че медицината е изкуство, тя е предопределение, а не просто поминък, с който да се устояваме. Днес времената са разнообразни от неговото време, на напред във времето доста постоянно е изтъкнато материалното, обществото се съревновава по пари, лъскави коли, големи къщи и скъпи почивки. Но и най-бедните и най-богатите в това общество си наподобяват по едно нещо – уважението  към личността на лекаря, този, който е оказал помощ в най-трудните моменти в живота им, и това те няма да не помнят в никакъв случай. Няма по-достойно място в публичния живот от мястото на същинския доктор. Той постоянно ще се радва на топло посрещане и откровена добрина и от небогати, и от богати “, сподели в обръщението си към дипломантите проф. Джамбазов.

С най-голям триумф от образованието на български е Аглика Бяндова, а от англоезичното образование – Мария Яна Кингсли-Годуин. Двете получиха дипломите си от ректора проф. доктор Мариана Мурджева. Двете произнесоха и обичайните отговори на словата на академичното управление. 

„ Уважаеми преподаватели, благодарим Ви, че ни поехте под крилото си, благодарим Ви, че неуморно полагахте старания за нашето образование, за нашето създаване като персони. Благодарим Ви, че през тези шест години създадохте изискванията, в които да открием себе си. И надяваме се на този ден, когато ние стоим пред Вас към този момент приключили лекари, Вие да бъдете горди с нас. Уважаеми сътрудници, бъдете горди от своите избори и носете с високо вдигната глава званието „ доктор “. Нека то бъде мерило за Вашите дейности и пример за подражателство в обществото. Обичайте своята специалност и търсете удовлетворението във всичко, което вършиме. На добър час в покоряването на нови висоти “, сподели Аглика Бяндова.

Мария Яна Кингсли-Годуин показа пред присъстващите: „ Успехът в никакъв случай не е дело на един човек и ние сме признателни на тези, които са работили за нас. Затова благодарим на Медицински университет – Пловдив, на нашите лектори и клинични преподаватели за помощта им през последните шест години. Оценяваме високо, че университетът действаше дейно и нашето образование продължи без спиране в изискванията на невижданата пандемията COVID-19. Отговорностите, които поемаме през днешния ден, ни ангажират да продължаваме да учим през целия живот и да служим безрезервно на бъдещите си пациенти и на обществото. Нашата премия ще бъде  в това, да използваме добре наученото и да забележим пациенти си излекувани, а техните родственици – успокоени. “

Завършилите следването си на български език получиха дипломите си от проф. Учиков, а приключилите на британски език – от проф. Джамбазов. Средният триумф от следването на 72-рия випуск е „ Много добър 4.60 “, а междинният триумф от държавните изпити – „ Много добър 4.91 “. 12 от задграничните дипломанти са се обучавали на български, а един от тях приключва с отличен триумф от следването и държавните изпити. 8 от миналите образованието си на британски език приключват също с отличен триумф. Общият брой на дипломантите с отличен триумф е 37 души и те получиха плакети и грамоти от университета и стетоскопи от „ Боарон България “ ЕООД. 

Традиционно церемонията по връчване на дипломите на медиците приключи с изговаряне на Хипократовата клетва и мятане на шапки във въздуха. Събитието се организира в зала на Комплекс „ С.И.Л.А “, където новопровъзгласените 400 лекари споделиха триумфа си с над 1000 посетители – преподаватели, родственици и другари.  

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР